4 redenen waarom Tyne Cot Cemetery een bezoek waard is in november

November is aangebroken¬†en ondanks we van onwijs zonnige weekends (en bijhorende terasjes ūüėČ ) konden genieten op het einde van oktober, komt de herfst nu echt¬†binnen gevallen. En bij herfst horen herfstwandelingen, want niks is leuker om in al die kleurenpracht te gaan wandelen en te genieten van de laatste zonnestralen en frisse lucht.

In november hebben wij de traditie om Tyne Cot Cemetery te bezoeken. Tyne Cot is een Britse militaire begraafplaats in Passendale. Het is de grootste Britse begraafplaats van Europa. De meeste soldaten die er begraven liggen, sneuvelden in de Derde Slag om Ieper, beter gekend als de Slag om Passchendaele in WO I.

Ik geef je 4 redenen mee waarom wij het ieder jaar de moeite waard vinden om een uitstapje richting Tyne Cot te maken.

1. Even stilstaan bij wat er gebeurd is. We hebben allemaal geschiedenisles gehad, waarbij de Eerste Wereldoorlog uitvoerig aan bod kwam. Maar wat op papier staat, dringt niet zo hard door als zo’n begraafplaats echt gaan bezoeken. Het gebeurde hier. Net naast onze deur. De mensen die omkwamen waren vaak een pak jonger dan wij zelf. Het zet je even met je voeten op de grond.

De afgelopen 2 jaar namen we Sep ook mee. Ook al beseft hij er op dit moment niets van en hoeft hij zeker nog niet te horen welke gruwelen er gebeurden, hoop ik dat hij later evenveel respect kan opbrengen voor deze plaats en enigszins notie heeft van wat er in onze streek gebeurd is.

2. Elke keer je er rondloopt, leer je nieuwe dingen. Wist je dat er vlakbij het centrale monument ‘Cross of Sacrifice’ vier¬†Duitse soldaten begraven liggen? Hun graven vallen op, want de stenen zijn rechthoekig, terwijl alle andere graven een gebogen bovenkant hebben. Slechts 1 van de 4 Duitse soldaten is gekend: Otto Bieber. Hij werd geboren op 25 oktober 1896 en stierf op 4 oktober 1917, wat betekent dat hij net zijn 21ste verjaardag niet haalde. Hij stierf als¬†een krijgsgevangene en zijn graf werd gevonden¬†bij het aanleggen van het ‘Cross of Sacrifice’ monument. Hij werd -samen met zijn broeders- symbolisch opnieuw begraven op Tyne Cot. Want uiteindelijk hadden ze allen hetzelfde gedachtengoed: hun vaderland dienen, until the bitter end.

3. De overweldigende stilte en de massieve omvang van de begraafplaats zorgen voor rust in het hoofd. De symmetrisch geordende grafstenen dragen hier ook aan bij. Het is even uitwaaien en helemaal tot rust komen.

4. Zoals eerder aangehaald, het is herfst. De bomen hebben prachtige oranje tinten en de grond ligt bezaaid met een bladertapijt. De kleurenpracht in combinatie met mist, een herfstzonnetje, koele lucht en vochtige grasgeur geeft deze plaats een extra dimensie. Bovendien ligt Tyne Cot op één van de hoogtste plaatsen van de streek en laat je een prachtig wijdse horizon zien.

May their name liveth for evermore.