4 educatieve spelletjes vol dolle pret voor peuters van 2

Ik beloofde al in een eerdere blogpost dat ik eens werk zou maken van een overzicht van leuke en educatieve activiteiten met die lieve zoon van mij.

Geloof me vrij, een spelletje spelen of creatief bezig zijn kan even tof zijn als een te gekke autobaan of het met supercoole en ingewikkelde spoorweg voor de Duplo trein.

1. Mijn eerste boomgaard van Haba

Dit is ons eerste echte gezelschapsspelletje met spelregels. De opzet is redelijk simpel, in de boomgaard staan 4 prachtige fruitbomen. Ze hebben elk 4 lekkere vruchten in hun takken hangen.

Er loopt ook een padje richting de boomgaard. Het padje bestaat uit een aantal kartonnen tegeltjes. De raaf probeert de boomgaard binnen te dringen!

De bedoeling van het spel is om met een grote dobbelsteen te gaan dobbelen. We mogen een fruitje plukken met dezelfde kleur als degene die op de dobbelsteen staat. Dobbelen we het mandje, dan hebben we geluk, we mogen kiezen wel stuk fruit we nemen.

Als de raaf gegooid wordt, dan schuift de raaf een tegeltje op, richting de boomgaard. Hopelijk kunnen alle fruit geoogst worden voor de raaf aankomt!

Dit spelletje is ideaal om kennis te maken miet eerste spelregels en een aantal nieuwe begrippen aan te leren. Het gooien met de dobbelsteen is een echte belevenis en echt dolle pret voor Sep. Samen zoeken we dan de juiste kleur uit, is dit dezelfde? Wat plukte jij nu? Een peer?

IMG_8688
IMG_8689

Sep kan het spelletje op dit moment zo’n 5 à 10 minuten volhouden. Soms wil hij vrij vruchten plukken en dat is best ok. Voorlopig laten we de raaf achterwege, want dat is nog net iets te druk, maar dat komt zeker wel later aan bod!

Zelf vind ik het super om dit spelletje met Sep te spelen. Je ziet dat hij echt geniet van de één op één aandacht die hij krijgt. Deugniet zoals hij is, neemt hij soms een stuk frtuit van de foute kleur, om me aan te kijken met een guitige lach ‘neeeeuh’ te zeggen. Kadet dat het is!

Inhoud van de doos: kartonnen fruitmand, 4 kartonnen bomen, 4 groene appels, 4 rode appels, 4 gele peren, 4 blauwe pruimen, kartonnen kaartjes ditie een pad en hek afbeelden, zwarte raaf, dobbelsteen. Het fruit, de raaf en de dobbelsteen zijn van gelakt hout en zijn ideaal voor de peuterhandjes, lekker groot!

IMG_8823

Haba’s eerste boomgaard vind je hier terug

2. FantaColor steekparels van Quercetti

Nostalgie! Wie speelde er vroeger niet met paddenstoelvormige steekpareltjes? Dit is een variant ideaal voor peuterhandjes!

Aan de hand van eenvoudige tekeningen met vier kleuren (rood, groen, geel en blauw) kan je samen met je peuter de juiste parels op het juiste kleur steken! Leuk om de kleuren te leren en eens Sep de bedoeling door had, kan hij enorm geconcentreerd de pareltjes op de juiste plaatsen steken.

IMG_8825

Het sloeberke haalt graag hetzelfde kluchtje uit als bij de boomgaard. Het pareltje opzettelijk verkeerd in het bord steken en dan ‘neen é mama’ te zeggen. Jaja, daar gaan we zeker nog wat mee meemaken.

Met deze set kan Sep zich gemakkelijk een kwartiertje bezighouden. We beginnen meestal samen, maar ik kan hem ondertussen al alleen laten verder doen en af en toe komen kijken hoe alles lukt. Hij vindt het precies wel fijn om even geconcentreerd bezig te zijn!

IMG_8828

In de doos: doorzichtige kader met 48 gaatjes, 48 gekleurde steekparels, kartonnen tekeningen, 2 houdertjes om het kader rechtop te zetten (welke ik eigenlijk in de doos laat wegens onhandig en niet stevig. Plat op tafel werkt veel beter).

Quercetti’s FantaColor steekparels kan je hier terugvinden

3. Kraaltjes rijgen

Nog eentje onder de noemer denksport! Want zo’n kraaltje op het touwtje mikken is echt precisie en denkwerk voor een peuter. Vaak heeft Sep hier nog hulp van mama nodig, want de koordjes van ons setje zijn behoorlijk buigbaar. Met koordjes waar een stokje aan vast hangt kan hij al beter overweg.

IMG_8742
IMG_8831

Het is wel dikke fun om zoveel mogelijk kleurrijke kraaltjes op het touwtje te krijgen en het daarna ondersteboven te houden zodat ze er allemaal af vallen.

Moet je zien hoe trots hij is op deze creatie!

IMG_8835

4. Het grote Bumba Zoekboek van Studio 100

De sint heeft dat goed bekeken, dat Bumba zoekboek. Van een voltreffer van formaat gesproken! Mijn zoon wordt zot content als hij Bumba ergens kan spotten en daar draait dit boek helemaal om.

Het boek is van een erg groot formaat en in stevig karton. Elke pagina heeft een grote gedetailleerde tekening van Bumba en zijn vriendjes in een bepaalde setting. Zo is hij de ene keer boer Bumba en duikte hij op een andere tekening in zijn beste zwempak de zee in. Langs de rand staan verschillende onderdelen van de tekening opgesomd.

Het is super tof om te zien dat Sep geconcentreerd naar de tekeningen kan zitten kijken en je hem kan vragen waar de pinguin of Nanadou nu weer uithangt. Dan vliegen de oogjes over de tekening tot hij supertrots het juiste ding kan aanduiden.

Een andere leuke activiteit is elk dier of ding te benoemen. Zo oefenen we op verschillende woordjes en hij pikt ze snel op. Zalig!

Elke avond komt hij met het boek aanlopen en gaan we er samen door. Er zijn altijd wel nieuwe details te ontdekken!

IMG_8949

Bumba’s grote zoekboek vind je hier terug