Een gezin van 5, liefde te veel en tijd te kort!

9 weken al! Zo lang is het is het nieuwe hoofdstuk in ons leven aan het lopen. Het is zo cliché als maar zijn kan, die 9 weken zijn letterlijk voorbij gevlogen.

Daarom is het meer dan tijd om hier even een blogpost aan te wagen. Ik moest het al veel eerder gedaan hebben, maar het is echt razend druk met twee kleine kindjes erbij in het gezin. De momenten dat ik me even rustig kan neerploffen op de sofa zijn zeer schaars en duren ook meestal niet zo lang. Een blogje schrijven gebeurt dan zoals nu om 3 uur ‘s nachts, vlak voor de afreis van onze eerste autovakantie.

Hoe hebben wij deze afgelopen twee maanden ervaren als kersverse ouders van twee nieuwe kereltjes? Hoe heeft Sep het er vanaf gebracht? Het moet allemaal nogal druk zijn, hé? Of amai zeg, twee in één keer, liever jij dan ik! Dat zijn de vragen die we tot nu toe het meest kregen.

De oppervraag ‘Is het een tweeling?’ even buiten beschouwing gelaten. Geen idee waarom mensen geneigd zijn om per sé die vraag te stellen als ze 2 mandjes op de wandelwagen zien staan of wanneer ze de kindjes zorgvuldig aan het bestuderen zijn. Zijn er dan nog andere opties? Als iemand dit voor me wil ophelderen, graag!!

Druk druk druk

Twee extra persoontjes in huis hebben is inderdaad meteen een pak drukker. De hele dag draait ook om hen. Ze drinken erg vaak, hebben een schone luier nodig en vooral veel liefde.

Na al deze weken beginnen we ook heel goed hun persoonlijkheid te kennen. Ferre bijvoorbeeld is – in tegenstelling tot de buiktijd – de meest rustige van mijn twee bengels. Hij slaapt het grootste deel van de dag en kan rustig rondkijken als hij wakker is. Maar als z’n maagje knort, dan gaat zijn sirene af!

9df12e17-6ab8-4049-bf37-11f7391f4330

Freek is de wakkere en actieve man. Hij slaapt moeilijker in en heeft graag alles gezien. Hij wordt ook heel graag vastgehouden en geniet van knuffelen. Hij heeft ook wat last van teruggeven en moet daarom ook langer rechtop gehouden of we worden getrakteerd op een melkdouche.

fe7d9f4e-3fe1-471b-813e-5f294767fc03

Maar het is niet alleen de zorg die zorgt voor alle drukte, maar alle afspraken en verplichtingen die erbij komen kijken. Postnatale kiné voor mama, de kinderarts voor vaccinaties, osteopaat voor krampen en teruggeven, checkup bij de kindercardioloog voor Freek, checkup bij de gynaecoloog, visite van de vroedvouw en dan nog kraamvisite. Dat is een greep uit onze agenda van afgelopen anderhalve week. Dat is toch wel het gedeelte dat ik onderschat heb.

Maar ook Genieten

Genieten met een hoofdletter G. Want naast drukke dagen is het eigenlijk vooral genieten. We hebben 3 brave kereltjes in huis, die flink eten en slapen.

445c2309-ee70-414b-acc7-40c4de8e8319

Niet alleen de baby’tjes doen het goed, maar ook Sep heeft zich vlotjes aangepast aan de gezinssituatie. Geen natte broeken of nachtwaken, gelukkig maar!

Hij ziet z’n broertjes heel graag.  Weet ze al prima te troosten met een tutje of te entertainen met speeltjes. En dat laatste lokt wel vaak een leuke lach uit bij z’n broertjes.

53778df4-1f95-4b4c-8bd4-abd0acd70369
Een gezin van 5, liefde te veel en tijd te kort! – collage 1

Nu ze al 2 maand oud zijn, worden Freek en Ferre ook al actiever. Ze trakteren ons vaak met een vrolijke lach op hun gezicht of wat leuke brabbeltjes!

Ze kunnen beiden ook al rollen van buik naar rug. Ferre kon het als eerste en Freek volgde de dag erop. Ze blijven in elkaars buurt als ze iets nieuws kunnen, had dat echt niet verwacht! Want ze mogen dan een tweeling zijn, het zijn nog altijd twee verschillende kinderen met hun eigen karakter en tempo. Benieuwd of het in de toekomst ook zo zal zijn!

Een gezin van 5, liefde te veel en tijd te kort! – collage 2

Voeding

Ik krijg ook veel vragen over hun voeding. Ik ben behoorlijk trots om hen beide volledig aan de borst te hebben. Net zoals bij Sep verloopt de borstvoeding bijzonder vlot en heb ik tot nu toe ruim voldoende melk om ze beide een goed gevuld buikje te bezorgen!

Soms is het lastig, omdat de voedingen voor mij alleen zijn, maar volgens mij weegt het niet op tegen het werk dat we zouden hebben bij het geven van flessen. Flessen vullen, opwarmen, geven, uitwassen, sterilliseren en dat maal 2!

Zowel Ferre als Freek zijn vlotte drinkers. Ze drinken ongeveer 10 à 15 minuutjes per voeding. In het begin was dat elke 2 uur, maar nu zit er al vaker 3 uur of wat langer tussen. ‘s Avonds durven ze ook al eens een langer blok van 4 à 5 uur maken, hun nacht. Al is dat vaak al om 9 uur, maar het is een begin. Gemiddeld komt dat op 8 à 10 voedingsmomenten per dag.

Ik hou geen schema op de klok bij, maar ga vooral af op hun eigen behoefte. Liefst hou ik ze in hetzelfde ritme, maar als er eentje heerlijk ligt te slapen, laat ik hem ook lekker liggen. Ik geef ze dus meestal elk om de beurt voeding. Maar als ze tegelijkertijd aangeven dat ze honger hebben, voed ik ze tegelijk met een speciaal kussen.

daf87770-21ac-4f35-ab19-a879c08f41c2

Dat borstvoeding loont blijkt ook uit hun gewichtjes. Freek weegt ondertussen ruim 4,7 kilo en Ferre 5,4 kilo. Dat is na 2 maanden voor beide ruim 2 kilo bij en een verdubbeling ten opzichte van hun geboortegewichtje!

ea4fb54d-bed4-4cd8-bd6b-40d386c22ba6

Vakantie

Het loopt eigenlijk zoals we het gewenst hadden, een gezellige drukte in ons gezin met 3 vrolijke kereltjes. Alleen de vermoeidheid is iets wat zwaarder doorweegt dan oorspronkelijk verwacht.

5cd7ec61-550a-42f0-9658-b9713df2257c

We wagen ons zelfs aan een eerste autovakantie naar Oostenrijk. Benieuwd of we opgeladen of eerder vermoeid naar huis zullen komen ;-).

Je hoort hier alleszins onze ondervindingen van de eerste vakantie met 5 en Oostenrijk als vakantieland!

Heb je nog vragen voor ons? Shoot! Ik geef je graag een antwoord en inkijk op ons gezin!

b33dee1d-4f14-48a8-a494-9752c1e65b71