Babynamen – welke haalden de Van Ryssel shortlist?

Sep, Freek & Ferre. Op dit moment lijkt het wel een evidentie dat onze kereltjes zo heten. Ik kan het me ook niet anders meer voorstellen dat ze deze naam dragen en geen andere. Toch was het niet zo makkelijk om goeie jongensnamen te vinden. Om één of andere reden hadden we een meisjesnaam meteen klaar, maar voor jongens waren we het oneens.

Sep

Throwback naar 2014, toen we in maart een positieve zwangerschapstest in handen hadden. Eerst heel wat ongeloof en toen keihard verlangen naar onze eerste spruit. En terwijl dat broodje aan het bakken was, konden we al namen verzinnen en lijstjes opstellen.

Onze voorwaarden? Simpel, stoer, kort & krachtig. Makkelijk zat, niet? Zou je denken. Toch niet voor jongens! De naam van je eerstgeborene kiezen is toch niet de eenvoudigste taak tijdens de zwangerschap. Voor Sep Sep werd, stonden volgende namen op de shortlist.

Jules: runner-up van Sep. Haalde hem af en toe zelfs in. Als hij deze naam kreeg, werd hij ook vernoemd naar de overleden opa van Tom. Maar het feit dat de naam toen  zó populair was (en nu nog steeds is), deed ons afhaken.

Aleksander: om af te korten naar Alek, om onze criteria te matchen. Maar simpel is deze naam niet qua schrijfwijze en we hebben al een Alexander in de familie. Ik bleef wat problemen hebben met de ks in de naam. Deze viel dus af.

Fons: eigenlijk een beetje onze werknaam. Vonden we belangrijk om toch al wat karakter aan ons kindje te geven, voor het een naam had. En daarna was het makkelijk om de uiteindelijke naam nog even verborgen te houden. Eerst startte dit als een grapje, maar nadien groeide hij toch in ons hart.

Bas: voldeed aan alle criteria, maar toch ergens wat twijfel (en nog steeds) of dit dé naam was die we zochten. Hij miste volgens mij net dat tikkeltje meer stoerheid. Maar vervolledigde wel onze top 3.

Ferre: Tom zijn absolute favoriet, maar te speciaal voor mij. Ik was niet echt overtuigd en de naam werd geklasseerd. We wilden niet echt dat iemand tegen z’n zin een naam koos.

En die fameuze meisjesnaam? Hoe zat dat? Wel, mocht Sep een meisje geweest zijn, dan heette ze Ellie. En die naam hadden we al een eindje in gedachten. Na het zien van de Pixar film Up! bleef Ellie bij ons hangen. De naam werd trouwens handig gerecycleerd door m’n beste vriendin die dringend op zoek was naar een naam voor haar dochter.

Sep & Elly zijn nu trouwens goeie kameraadjes <3

Freek & Ferre

Toen we eindelijk van een broertje of zusje mochten dromen werd het weer zoeken naar namen. Ook hier hadden we meteen weer een meisjesnaam in gedachten. Een jongensnaam zou wat meer moeite gaan kosten.

Toen we ontdekten dat we een tweeling kregen, waren we dolgelukkig. De enigste moeilijke beslissing die we dienden te maken, waren de namen.

We deden een pretecho en tot 14 weken zag het er naar uit dat we meisjes zouden krijgen. Jep, dat is lekker makkelijk! We waren het meteen met elkaar eens dat de meisjes Sien & Suze zouden heten. De één pittig en de ander zoet.

Helaas, op 15 weken werd er één meisje een jongen. En op 16 weken waren het beide jongens. Hoewel het op de andere echo’s nooit meer te ontkennen viel, bleek het geslacht bepalen voor 16 weken enorm moeilijk door de hormonen die ik moest nemen om hen te kunnen krijgen.

Dat betekende dus dat we even met de handen in het haar zaten. We moesten niet één, maar 2 jongensnamen verzinnen! Dezelfde criteria als die van Sep, met als extra voorwaarde dat het bij Sep moest passen.

Stan: ik blijf de naam echt prachtig vinden. Alleen scoort hij zo hoog in de top tien favoriete namen in Vlaanderen. En da’s echt een showstopper voor me.

Jack & Lewis: mijn eerste tweelingcombinatie. Ik was er echt weg van! Maar Tom viel met geen stokken te overtuigen, dus was het opnieuw een no-go

August(us): deze naam blijft eens plaatsje hebben in m’n hart. Liefst zelfs de lange versie. Maar ik denk dat de meeste mensen die wat gek zouden gevonden hebben. Daarnaast past hij qua stijl niet echt bij Sep. En een bijpassende naam vinden voor een broertje leek haast onmogelijk!

Stig: veroverde echt m’n hart én dat van Tom. Hadden we 1 jongetje verwacht, had hij misschien wel deze naam gekregen! We vonden net zoals bij Augustus geen naam om mee te matchen, zonder dat de naam van z’n eigenheid afdeed en dat was zonde. Heeft de uiteindelijke keuze heel erg lastig gemaakt, want we hadden zo goed als beslist toen deze naam op de proppen kwam. Aan het eind van onze huwelijksreis hebben we de knoop toen definitief doorgehakt en afscheid genomen van Stig. Al kwam ik daar een paar keer op terug, gelukkig hield Tom dan voet bij stuk.

Tiesj: een beetje voor de grap in één adem genoemd met Stig. Ik vind het nog steeds goed klinken, maar je struikelt nogal snel over de namen als je ze snel na elkaar zegt. En het zijn nogal veel coureursnamen in één gezin dan.

Er volgde ook een hele reeks namen die we wel leuk vonden en we met elkaar probeerden te matchen. Maar echt makkelijk was dat niet! Ook bleek Ferre terug te komen bij Tom. De naam bleek nog altijd een plaatsje in z’n hart te hebben.

Ik herinner me nog steeds het moment dat ik samen met mijn mama in de auto zat en dat we probeerden namen te matchen, onder andere met Ferre. We zochten de herkomst van de naam op het internet, hopend om daar meer inspiratie te vinden. Sep en Ferre zijn immers beide Friese namen.

Daar vonden we Free of Fré. En plots moest ik denken aan Freek. We spraken het voor het eerst luidop uit Freek & Ferre. Bingo! Dat bekte meteen goed. Ik heb ooit een Freek in de klas gehad (ook deel van een tweeling, jaja!) en heb de naam al altijd mooi gevonden. Hij heeft ook een zachte bijklank. Dat Freek ook een Friese naam is, was dan ook mooi meegenomen.

Mama laaiend enthousiast, maar ik stond natuurlijk niet alleen voor de keuze. Tom gebeld en hem gezegd dat hij even z’n mening nog voor zich moest houden, maar even goed over de combinatie moest denken. Tegen het eind van de avond stonden de twee namen met stip op 1.

Mocht het een jongen en een meisje geweest zijn, dan weet ik niet hoe dat was uitgedraaid. Dat leek me nog een zwaardere taak dan twee namen van hetzelfde geslacht uitzoeken. Een paar keer zeiden we om te lachen dat als het toch een jongen en meisje zouden blijken bij geboorte, dat we waarschijnlijk voor Stig & Sien zouden gegaan zijn. Twee pittige namen, beide beginnend met een S en beide passend bij Sep.

De namen van de tweeling kiezen was het moeilijkste wat ik ooit heb moeten beslissen en ik heb zeer lang getwijfeld. Na hun geboorte was het wel duidelijk dat ze de naam moesten dragen die ze hebben.

Hun eigen naam kregen ze trouwens ook meteen toegewezen in de buik. Ferre was onze meest bewegelijke jongen, de meest pittige. Freek de rustigere baby. Uit de buik blijkt hun karaktertje wel andersom te zijn. Ferre is onze kalmste man en Freek een kleine filou, maar op één of andere manier vind ik dat hun naam precies bij hen past en het niet andersom had gekund.

Ook bij Sep had ik mijn twijfels, net na de geboorte. Hadden we er nu goed aan gedaan om een iets modernere naam te kiezen? Maar gelukkig ging dat gevoel al snel weg en kunnen we ons nu niets anders meer voorstellen.

Wist je trouwens dat de drie namen allemaal een afgeleide zijn van een langere oudere naam? Sep komt van Jozef, Freek van Frederik en Ferre van Ferdinand!