Sep en de Spiekpietjes

Nu Sep de leeftijd van 5 jaar aangetikt heeft, draaien we de magie knop van de Sint op vollen bak. Het geloof op dit moment is zo groot en zo puur dat ik me mijn eigen kinderdromen zo weer voor de geest kan halen.

Om ons wat meer onder te dompelen in het Sinterklaasverhaal, zijn we samen met Sep richting Oostende getrokken. Ik hoor u al denken, wat heeft Sinterklaas verloren in de parel van de kust?

Awel, in Fort Napoleon loopt er momenteel de reeds befaamde EXPO van de Spiekpietjes, naar het gelijknamige boek van Thaïs Vanderheyden. Ik zie sommigen onder jullie opnieuw wenkbrauwen fronsen. Spiekpietjes? Of zoals Sep het eerst uitriep: Pierlewietjes?! Verder in deze blogpost zal het ‘aaaah’-moment wel duidelijk worden!

Eerst eventjes over dat Fort Napoleon. Location location location zeggen ze altijd, maar wat voor eentje! Een fort spreekt al superhard tot de verbeelding van kinderen. Sep vond het supercool dat hij binnen mocht in een écht fort. Dat was dus al een attractie op zijn eigen.

Luisterverhaal – Het Zilveren Belletje

Het eerste deel van de EXPO bestond uit een luisterverhaal. Elk kind krijgt een telefoon mee. Langs de muren van het fort staan plafondgrote tekeningen uit het Spiekpietjes verhaal van ‘Het Zilveren Belletje’. In elke hoek staat een nummertje, die op de telefoon kan ingetoetst worden. Daarna wordt de tekst van het verhaal voorgelezen door de koning der voorleesstemmen: Warre Borgmans.

In 12 prachtige prenten werd het voor Sep duidelijk wie dat nu eigenlijk is, een Spiekpiet.

Een Spiekpietje is een heel klein pietje, die bij het vallen van het blad wordt uitgestuurd door de Sint. Hij krijgt een aantal kindjes aan zich toegewezen en hij verstopt zich in de huizen van die kinderen. Vanuit zijn verstopplekje ziet hij de kinderen braaf zijn of misschien toch een beetje ondeugdend.

’s Nachts leest Spiekpietje het verlanglijstje van de kinderen en dan neemt hij zijn fancy telefoon en belt hij Sinterklaas op. Geloof het of niet, Klaas is mee met den draai! Op deze vernufte manier is de Sint op de hoogte van wie flink of eerder toch een beetje stout is geweest en welk speelgoed hij moet inpakken voor zijn grote doortocht op 5 december.

Praktische tips voor ouders: op de bovenverdieping is het lekker warm. Je kan overal door met een wandelwagen. Wanneer je jonge kinderen los laat lopen, opletten in het midden, want daar is een trap naar de kelder!

Doe EXPO – Zoek de 20 Spiekpietjes

Het tweede deel vond ik zelf het plezantste stuk van de EXPO. Sep mocht op zoek naar 20 verschillende Spiekpieten die zich verstopt hadden in de kelder!

In 5 verschillende levensechte houten decors kunnen kinderen zoeken naar Spiekpieten die op de meest onmogelijke plekken verstopt zitten. Wat dacht je van onder een pan? Of èèèètje in het toilet?! Dat is toch wel heel erg vies! Onder de kast of in een koffer, je kan het zo gek niet bedenken of daar zit een Spiekpiet!

Dat heeft toch wel een diepe indruk gelaten op Sep. Op dit moment durft hij al eens achter de tv te kijken of er daar toevallig geen Spiekpietje zich verstopt heeft.

Praktische tips voor ouders: in de kelder is het aan de frisse kant. Een jasje is toch wel aangewezen. De lift is erg smal, onze dubbele wandelwagen paste er niet in, dus hebben we deze boven laten staan. De EXPO zelf is een groot plezier voor groot en klein!

Spiekpietjes zoektocht door Oostende

Voor ons bestond de Spiekpietjeservaring uit een drieluik. Nu we specialisten zijn in het zoeken van pieten, namen we er de kaart bij en besloten we om degene die verstopt waren in de Oostendse etalages, op te sporen!

De wandeling vertrekt vanuit Fort Napoleon en voert je langs 10 leuke kinderwinkels in Oostende. De ervaring op zich is prachtig en compleet met de overzetboot!

Kijken, zoeken, tellen en nog eens kijken om zeker te zijn. Wat was dat allemaal toch spannend!

Op het einde van de wandeling kan het deelnameformulier op het toerismebureau ingeruild worden voor een klein cadeautje.

Sep leerde heel wat bij, niet alleen over Sinterklaas, maar ook over vuurtorens, visserij en overzetboten. Hij zag ook een echte politieboot! Dát en het feit dat hij verzuchte dat hij het wel een heel leuke dag vond deed mijn mijn moederhart alweer een sprongetje maken!

Praktische tips voor ouders: de wandeling is voor een kleuter van 5 goed te doen, al was Sep op het einde best wel moe. Gelukkig stond de auto niet ver geparkeerd. Eens in de winkelstraat (winkels 2-10) volgen de winkels elkaar snel op en hoef je geen lange afstanden te wandelen. Zowel de wandeling als de overzetboot is prima haalbaar met een wandelwagen.

Sep en de Spiekpietjes

Sinds ons bezoekje aan Fort Napoleon, laten de Spiekpietjes Sep niet meer los. Hij is er enorm door gefascineerd. Na de eerste nacht kwam hij mij vol overtuiging vertellen dat hij eentje had zien zitten op zijn bed. Echt prachtig hoe zo’n kleuterbrein werkt!

De Spiekpietjes komen hier zeker ook nog fysiek langs, maar wij stellen hun bezoekje nog eventjes uit. De verjaardag van de Sint is immers over weken en dat is wel nog héél erg lang wachten. Sep viert eerst nog zijn eigen verjaardag!

Wie van jullie heeft er ook zo’n leuke herinneringen aan de Sinterklaastijd of de Spiekpieten?