Hip hip hoera, Sep is 5! Over hoe ik zijn eerste verjaardagspartijtje overleefde

Nu die magische kaap van 5 gerond is, kon ik er niet meer om heen. Sep mocht zijn eerste birthday bash gooien. Er door de jarige werd lang nagedacht, gewikt en gewogen wie er allemaal mocht komen op dat eerste verjaardagsfeest. Hier stelde ik als mama mijn eerste eis.

5 jaar, 5 kindjes om uit te nodigen

Zo kon ik die bende nog een klein beetje in de hand houden. Ik opteerde voor een kleinschalig pannenkoekenfestijn bij ons thuis. Zo gezegd, zo besteld, die uitnodigingen bij Smartphoto.be!

Uitnodigingen uitdelen is nogal een huzarenstukje merk ik en ook bij ons leverde het even een vraagstuk op, maar op onze school gaat het zo in z’n werk:
Stap 1. Moeders schrijft de namen zorgvuldig op iedere enveloppe
Stap 2. Moeders stopt de enveloppes in de boekentas en instrueert zoonlief dat de uitnodigingen in de boekentas zitten en dat hij dit aan de juf moet melden. De uitnodigingen mogen onder géén beding op de speelplaats uitgehaald worden. Anders is er geen feest. Simple comme bonjour.
Stap 3. Zoonlief geeft de uitnodigingen aan de juf
Stap 4. De juf verdeelt de uitnodigingen in de correcte boekentassen
Stap 5. De ouders verwittigen ons van de aanwezigheid van hun zoon of dochter op het feest

Op deze manier blijft het hele uitnodigingengebeuren een beetje uit het zicht van kleuteroogjes en hoeven er geen onnodige traantjes aan te pas te komen. Zo werd er ook vermeden dat Sep last minute nog zijn keuze wijzigde en ik niet meer wist wie er nu naar zijn feestje zou komen.

Een traditioneel pannenkoekenfeest

Zo’n eerste feestje is voor mij toch even zoeken. Ik stond er die middag ook alleen voor. Om het mezelf niet té moeilijk te maken, koos ik voor een traditioneel pannenkoekenfeest, maar met een twist. Het werden typisch Amerikaanse pannenkoeken met blauwe bessen en aardbeien.

Papa Tom bakte de pannenkoeken ook in de voormiddag, zodat ze meteen konden aanvallen op de gigantische berg pannenkoeken.

De ingrediënten voor een stapeltje pannenkoeken zijn de volgende:
* 600 gram bloem
* 3 theelepels bakpoeder
* 1 eetlepel vanillesuiker
* 9 deciliter rijstmelk
* 150 gram soja bakboter
* 3 eieren
* snuifje zout

Ieder kind had dolle pret met het versieren van zijn pannenkoek. De ene maakte gezichtjes met zijn fruit, de andere een abstracte figuur. Ze hadden alvast dolle pret en de stapel minderde zienderogen.

Energie voor 20

Ook al waren ze maar met z’n zessen in totaal, ik had het gevoel dat die vijfjarigen energie hadden voor 20 kinderen samen! En dan had ik Freek en Ferre nog netjes afgezet bij moeke, zodat ik mij daar geen zorgen in hoefde te maken.

De zes gingen als een stormram door ons huis en het speelgoed werd niet echt nuttig meer gebruikt. Tijd om even aan de noodrem te trekken en een alternatief voor te stellen. Wie zou er zin hebben om buiten te spelen?

Gelukkig waren ze alle 6 even enthousiast en bleef het droog, dus trokken we onze jas aan en gingen we lekker buiten spelen op alle speelpleintjes hier in de buurt. Dat vonden ze echt geweldig! Klimmen, klauteren, lopen en springen. Ik kon het haast écht niet meer bijhouden.

Bijkomen met een gezelschapsspel en popcorn

We sloten het feestje af met een leuk gezelschapsspelletje. We kozen voor Concept Kids. Dat lijkt een beetje op Wie Is Het, maar dan de omgekeerde versie. Degene die het kaartje van het dier trekt, moet allerlei kenmerken uit de doeken doen en de andere partij moet dan raden wat het dier is. Echt plezant!

De kindjes waren ook supernieuwsgierig naar Sep zijn kamertje, dus daar gingen ze ook eventjes piepen. Al die Lego was toch wel indrukwekkend! Jammer dat ze hier niet langer konden vertoeven.

Helaas zat het er bijna op. Tijd voor de laatste leuke activiteit van de dag: POPCORN! Helemaal niet moeilijk om te maken trouwens. Wat olie in een hete pan en wat mais en poffen maar. Vonden de kindjes hilarisch! We aten er wat aan tafel en erna kregen ze elk een zakje mee naar huis.

Op het einde van de middag was dit moederke pompaf en kon Sep niet snel genoeg zijn nieuwe (hoe kan het ook anders, Lego) cadeautjes uitpakken. Al ging dat bouwen toch ook niet meer zo vlot.

De volgende keer zou ik misschien toch enkele activiteiten op voorhand organiseren, al verandert er misschien weinig aan dat mega vermoeide gevoel na zo’n feestje.

Hoe organiseren jullie dat, zo’n verjaardagsfeest?