3 winterse activiteiten in Winterberg

Dit jaar hebben we er al een heuse reis opstaan als ‘groot verlof’, dat een echte skireis nu even niet op onze radar stond. Toch leek de sneeuw ons te roepen en we zochten op wat de dichtstbijzijnde trip richting de sneeuw zou zijn. Winterberg, zo bleek! Ideaal voor een weekendje weg.

Winterberg zonder sneeuwWat we echter niet echt in de hand hadden, was het weer en de winterse condities waar we zo hard voor gewenst hadden. Sep wilde zo graag eens rodelen en we hadden ons goed voorbereid en zelfs onze eigen tweelingslee in elkaar geknutseld, zodat we konden gaan wandelen met Freek en Ferre op sleeptouw. Hoe die tweelingslee in elkaar zit, komt er zeer binnenkort aan in een DIY post!

Maar alas, de weergoden zaten ons echt niet mee. Veel winterse neerslag was er dus niet te vinden in Winterberg, behalve van degene van artificiële aard. Toch liet dat de pret niet bederven en hadden we een heerlijk weekendje waarbij er 3 activiteiten bovenuit sprongen!

Hochheide-Hütte wandeling

Voor onze eerste wandeling kozen we voor een exemplaartje in de venen van de Hochheide-Hütte. De grond was goed bevroren, maar helaas was er van sneeuw geen sprake. Dan maar een heerlijk frisse neus halen op deze rustige wandeling van een drietal kilometer op een hoogte van 800 meter.

Gezien de korte duur van de wandeling, lieten we Freek en Ferre – die net geen 20 maanden zijn – zelf een stukje wandelen. Iets wat ze eigenlijk echt graag deden en wij met het grootste plezier bewonderden! Twee ukjes met hun skibroekjes en sneeuwlaarsjes die zich een baan voorwaarts ploeterden met een brede smile op hun gezicht, het was goud waard! Na ongeveer een kilometer hebben we ze in onze Tula’s geladen en vielen ze prompt in slaap in de heerlijk frisse buitenlucht, met zalige appelblozende kaakjes tot gevolg.

De wandeling zelf heeft niet echt hoogtemeters en is eigenlijk ideaal om met kinderen te doen. Lekker in de natuur, met veel open vlaktes. Het is ook een rondje, dus je ziet telkens weer wat nieuws!

Op het einde (of het begin?) van de wandeling staat een hütte, waar we weer konden opwarmen en een lekker drankje konden nuttigen. Het eten die passeerde zag er ook erg lekker uit!

Rodelen (op een artificiële piste)

Sep was erg ontgoocheld dat er bijna geen enkele skipiste geopend was door het ‘slechte’ (warme) weer. Alle officiële winterrodelbanen die onder het beheer van Winterberg vallen, waren gesloten en daar was hij erg verdrietig om.

Tot we langs de Ruhrquellenhütte reden. Daar zagen we heel wat sleetjes de berg op gaan om dan weer naar beneden te glijden. Ja! We hadden toch geluk!

De Ruhrquellenhütte werkt los van Skiliftkarussell Winterberg en kan zo zijn eigen sneeuw produceren. Met een rolband werden de sleetjes naar boven vervoerd en van daar konden we helemaal naar beneden sjeezen. Wat een leuke ervaring was dat!

Freek en Ferre gingen maar één keer naar beneden, want zij waren eigenlijk heel erg moe. Toen de slee omkantelde en ze met hun handjes de sneeuw voelden, werden we getrakteerd op een concert. Einde hun slee avontuur.

Voor Sep was het precies de hemel voor een uur lang. Wij hadden een uurkaartje gekocht en we zijn waarschijnlijk zo’n 15 keer de berg op en neer geweest. Na de laatste afdaling was voor Sep ook wel welletjes, hij had het ijskoud na een uurtje.

Winterwanderweg: Kahler Asten

Het mocht misschien niet gesneeuwd hebben, op Kahler Asten, dat gelegen is op een hoogte van 840 meter, was het wel écht heel koud. We zagen -2 op de thermometer en er stond een guur windje.

De wandeling was kort, maar krachtig en heerlijk winters! De venen en bomen waren allemaal bedekt met vorst en de plassen zaten onder een dikke laag ijs. Ideaal om die sneeuwlaarsjes goed uit te testen dus! En ook om stiekem onze boze kleuter wat af te leiden. Er stond ook een écht sneeuwkanon!

Voor wie daar zin in had, langere wandelingen waren mogelijk op Kahler Asten. Helaas voor ons zat het weekend er op en was het tijd om nog een laatste maal te nuttigen in de Dorf Alm in hartje Winterberg zelf, voor we de rit huiswaarts terug zouden aanvatten.

Winterberg was voor ons een heel fijn weekendje weg, ook zonder sneeuw of waterpretpark!

Wat was jullie favoriete activiteit in Winterberg?