Een DIY dagplanner voor kleuters in 4 stappen

Blijf in uw kot. Het wordt vast dé zin van 2020. Eentje die we ook heel erg ter harte nemen met twee kindjes in de risicogroep. Wij werden al voor de eerste persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad met aandrang gevraagd om onze kinderen thuis te houden om hen te beschermen tegen een coronabesmetting.

Ondertussen zijn we tweeënhalve week ver in onze ‘lockdown’, want zo voelt het voor ons wel. En de eerste twee weken waren hels op gebied van structuur en het vinden van een ideale manier om het thuiswerken te combineren met kinderen.

Die kinderen, die voelen dat wel dat het niet loopt zoals het moet. We zijn thuis en toch ben ik het niet, want ik ben aan het werk. De stress en de angst die rond dit virus hangen, dat projecteert ook op hen. Het is immers geen vakantie. Onze kinderen waren stuk voor stuk druk, humeurig en de driftbuien waren even exponentieel als de besmettingscurves. Tijd om dat aan banden te leggen dus!

Wij opteerden om een dagplanning te maken aan de hand van kaarten. We zochten eerst wat online, maar we besloten dan maar om het helemaal zelf te maken, dat bood ons dan weer de flexibiliteit die wij nodig hebben binnen ons gezin.

Hannelore Deblauwe_Dagplanning Kinderen 1

Zo’n dagplanner kan je zelf gemakkelijk knutselen aan de hand van de volgende 4 stappen:

  1. We knipten grote vierkante kaarten uit stevig papier. Gewoon een simpel Skip*Hop potje omdraaien, de contouren aftekenen en knippen. Zo heb je in no-time een set kaarten die even groot zijn en dezelfde vorm hebben.
  2. We bepaalden de activiteiten die Sep het vaakst deed. Spelletjes spelen, Lego bouwen, werken voor school, buiten spelen, noem maar op! Daarnaast heb je een aantal dingen die vast in een dagplanning zitten, zoals de drie maaltijden. Je gaat er zo ver in als je zelf wil.
  3. Aan de hand van eenvoudige pictogrammen maakten we tekeningen voor elke activiteit. Ik heb weinig tot geen tekenskills, maar de cursus Visuals for Beginners die ik op mijn werk volgde, leerde mij dat je gewoon de activiteit + icon kan intypen in Google. Bijvoorbeeld ‘board game icon‘. Je krijgt een pak voorbeelden die je kan gaan natekenen!
  4. We bevestigden een lange strook aan de kast en nummerden kleine wasknijpers. Zo kan Sep elke dag zijn activiteiten zelf kiezen en in volgorde ophangen. Met een groene wasknijper duidt Sep zelf aan met welke activiteit hij bezig is. Zo is het voor hem overzichtelijk wat erna volgt.
Hannelore Deblauwe_Dagplanning Kinderen 2

Werkt dat dan echt, zo’n planning? En volgt ge die mega strict op?

We zijn nu op dag 3 van onze quarantaine mét een dagplanning. Tot nu toe kan ik zeggen dat het helpt. Het brengt rust en regelmaat. Sep kan alles beter plaatsen en komt minder te pas en ten onpas zaken vragen, want hij ziet het nu op zijn planning wanneer iets zal gebeuren.

Een bijkomend voordeel is dat onze tweejarigen ook nut zien van de kalender. Ze komen ons halen en wijzen dan naar een bepaalde prent om duidelijk te maken wat ze precies willen. Een ideale aanvulling op het leren praten dus! Vooral de kaart van het fruit blijkt erg in de smaak te vallen en wordt vaak aangetikt.

Hannelore Deblauwe_Dagplanning Kinderen 3

Volgen wij dat nu strict op? Om te beginnen staan er al geen uren op onze planning. Dat zorgt al voor een pak minder druk. De volgorde en de voorgeselecteerde activiteiten doen al heel veel. En uiteraard gebeurt het wel eens dat we een bepaalde activiteit voornemen als dat de wens is. Maar in het algemeen lijkt het wel erg goed te lukken om de algemene volgorde op te volgen!

Hoe organiseren jullie trouwens structuur in de dag?