Borstvoeding aan een tweeling – duovoeden 101

Borstvoeding aan een tweeling - duovoeden

De eerste week van augustus is traditioneel de week van de borstvoeding in België. Hoog tijd om weer even stil te staan bij de wonderen van moedertje natuur. Want hoe wonderbaarlijk is het eigenlijk dat een vrouwenlichaam in staat is om een klein wezentje tot een uit de kluiten gewassen peuter te doen groeien. Gewoon door hem met eigen melk te voeden? Het meest wonderbaarlijke is dat wij zelfs in staat zijn om meer dan één kind tegelijk groot te voeden. Verrassend, niet? Dat hoor ik wel vaker wanneer ik over borstvoeding aan een tweeling praat, daarom hoog tijd voor een cursus duovoeden 101!

Voorbereiding is key

Wanneer ik mensen vertel dat ik onze tweeling ruim een jaar live borstvoeding heb gegeven, dan is verwondering meestal de reactie die ik terugkrijg. Alsof borstvoeding geen deel uitmaakt van de reeks opties om die kleine baby’tjes gevoed te krijgen.

Dat is eigenlijk best wel gek, want waarom ook niet? Als je lichaam in staat was om die twee kindjes te doen groeien tot aan de geboorte, waarom zou het dan niet verder kunnen gaan ook?

Twee (of meer) kinderen voeden tegelijkertijd is zeker een optie die overwogen zou moeten worden, net zoals dat bij een eenling het geval is. Wanneer je dan beslist om ervoor te gaan, is voorbereiding key. Misschien nog net dat tikkeltje meer als bij één kindje.

Ik had het geluk dat ik wist waar ik aan begon. Met Sep hadden we een borstvoedingsavontuur van 10 maanden achter de rug. Daar leerde ik al over een slechte aanhap, kloven en spruw, een heel deel van de vaak voorkomende kwaaltjes

Wat ik vooral geleerd had tijdens mijn periode met Sep is dat een goeie begeleiding goud waard is. Tijdens mijn zwangerschap nam ik ook contact op met mijn vroedvrouw, waar je trouwens 10 consulten terugbetaald krijgt tijdens je zwangerschap en 8 consulten na de geboorte. Ik sprak met haar wat ik wilde bereiken en zij stelde mijn verwachtingen bij en gaf mij tips en tricks.

Ook schafte ik mij een tweelingkussen aan en koos voor My Brest Friend. Het Twin Things kussen leek mij even handig. Zo’n kussen helpt om beide kindjes te ondersteunen tijdens het dubbelvoeden.

Duovoeden 101

In samenspraak met mijn vroedvrouw koos ik ervoor om niet prenataal te kolven. Ik verloor geen melk voor de geboorte. Prenataal kolven kan in bepaalde gevallen vroegtijdige weeën opwekken. Dat risico wilden we niet nemen.

Ik zorgde wel dat ik voor de geboorte enkele spullen in huis had, die mij konden helpen met de borstvoeding zoals tepelcrème met lanoline om mijn borsten na de voeding te verzorgen. Ik had ook lekschaaltjes van Medela liggen, om me te helpen bij de stuwing in de eerste weken. Daarmee kan je de overtollige melk opvangen en een voorraadje beginnen aanleggen. Ik voedde vaak om en om. In het begin had ik vaak last van lekjes aan de andere kant wanneer er een kindje dronk. Met melkschaaltjes had ik geen vieze kleren en een fijne voorraad in de vriezer. Win-win!

Groot inzetten bij de geboorte

Mijn jongens kwamen met een geplande keizersnede vanwege beginnende HELPP. Door afspraken te maken met de gynaecoloog via een geboorteplan kon ik verkrijgen dat mijn kleintjes bij mij bleven indien er geen medische indicaties waren. Want let’s face it, prematuriteit en couveuses bij tweelingen zijn eerder regel dan uitzondering.

Ik had geluk, door de spuiten longrijping in de dagen voordien (aanrader! Ook op 36 weken, bespreek het met je arts. Er zijn studies die bewijzen dat dit nog steeds nut heeft bij meerlingen) kon ik na de medische checkup al een kleintje in mijn armen sluiten terwijl ik nog gehecht werd.

Zo kon ik beide kinderen ook binnen het uur aanleggen. De eerste keren deed ik dat in stereo. Ik gebruikte mijn kussen en de hulp van de vroedvrouwen hiervoor. Mijn partner Tom keek aandachtig toe, zodat hij die taak later kon overnemen. Opnieuw was de begeleiding hier ook een groot pluspunt, wees niet bang om de broodnodige hulp te vragen, ook al ben je de basis machtig. Het gevoel dat je liever een octopus was geweest, is nooit ver af.

Net zoals bij één kindje is er bij borstvoeding aan een tweeling maar 1 mantra de eerste dagen en weken van het duovoeden: aanleggen, aanleggen, aanleggen. Zo krijgt je lichaam het signaal dat het voldoende melk moet aanmaken om 2 kinderen volledig gevoed te krijgen. Tot 12 keer per dag ofwel om de twee uur is perfect.

In sommige gevallen, zoals bij mij, is er een noodzaak om bij te kolven. Omdat Freek zijn geboortegewicht kantje randje was (2kg300) en een baby na de geboorte altijd wat gewicht verliest. Ik kolfde dus na elke voedingsbeurt en gaf die melk dan als een extraatje na de volgende voeding, tot zijn gewicht weer in stijgende lijn ging. Dat heeft al bij al 2 dagen geduurd.

Duovoeden 101

Praktische tips

Na ruim 1 jaar borstvoeding aan een tweeling vind ik dat ik mezelf wel als ervaringsdeskundige in het duovoeden mag noemen. Daarom geef ik graag even enkele praktische tips mee!

  • Er bestaan verschillende opties om twee kindjes tegelijkertijd te voeden. Je kan er eentje kiezen wat voor jou het beste past. Zo zijn dubbele rugby (waar één kindje aan elke kant in rugbyhouding ligt) en rugby in combinatie met de madonnahouding mogelijke opties. Ik merkte wel dat het tegelijk voeden van Freek en Ferre een ferme opgave was. Ik vond moeilijk mijn draai en had precies steeds handen tekort. Daarbovenop merkte ik ook dat mijn kinderen slordiger dronken als ze samen aanlagen en ik opteerde om hen om en om te voeden.
  • Wanneer ik buitenshuis voedde, voedde ik steevast om en om. Zo kon je vaak amper zien dat ik borstvoeding aan het geven was. Ik heb zelden tot nooit een opmerking gekregen hierover.
    Duovoeden 101
  • Ik wisselde per voedingsbeurt de kindjes van borst. Zo werd er aan beide kanten evenveel gestimuleerd. Ook is dat beter om geen voorkeurshouding te stimuleren.
  • Overdag mochten de jongens zelf aangeven wanneer ze honger hadden, ook al was dat niet na elkaar. ’s Nachts gaf ik ze na elkaar voeding, ook al vroeg het ene kind er om en het andere niet. Zo werd mijn nachtrust iets beter gegarandeerd.
  • Toen mijn jongens naar de opvang gingen, had ik door het doorgedreven beleid dat ik volgde (10 – 12 voedingen per dag) genoeg melk om af te kolven. De kolfbeurten had ik zo gepland dat ik gedurende dag ook aan minstens 10 stimulatiemomenten kwam. Voor een tweeling krijg je géén dubbele kolfpauze. Daarom splitste ik de beurten op.

Met het volgen van deze vuistregels, slaagde ik er in om mijn jongens ruim een jaar van live borstvoeding te voorzien. Ik had een gigantische melkvoorraad in de vriezer en kon zo doorgaan tot ze bijna twee waren.

Dat mijn lichaam in staat was om mijn drie kinderen tot ver na hun geboorte te doen groeien, is iets waar ik heel erg trots op ben!

Heb jij trouwens nog vragen rond borstvoeding aan een tweeling of duovoeden? Iets wat je altijd al hebt willen weten, maar niet durven vragen? Twijfel je om eraan te starten? Laat het me zeker weten en ik help je met plezier verder!