Zelf geplukt, recht van bij den boer

Zelf geplukt, recht van bij den boer

Een tijdje geleden schreef ik al eens een stukje over onze eerste ervaring met de zelfplukboerderij. Die ervaring, die hebben we over de jaren heen laten groeien. Want appels en peren zelf geplukt, recht van bij den boer, lekkerder kan dat niet zijn!

Sterker nog, zo’n bezoek aan de zelfplukboerderij draait om veel meer dan alleen maar lekkere groenten of fruit. Vaak is dat een hele belevenis voor de kids. In 2017 ging Sep nog in zijn eentje, maar nu – drie luttele jaren later – toont hij aan zijn broertjes hoe zij appels van de bomen moeten trekken. Zalig om te zien.

Boomgaard

In Hof ’t Klokhuis in Sint-Denijs, waar wij de afgelopen jaren ons herfstfruit kwamen plukken, ben je vrij om tussen de verschillende boomgaarden te struinen en zelf de hoeveelheden fruit van de bomen te halen die je nodig hebt. Ze hebben verschillende variëteiten aan appels, peren en druiven. Dat laatste moesten we geen twee keer aan Ferre vermelden. Hij schrokte een klein trosje druiven gulzig naar binnen.

Voor de prijs moet je alleszins niet bang zijn. Wij hadden enkele mooie trossen druiven voor amper 50 cent mee naar huis. De korte keten, koop lokaal en Ferres maag in één klap. Zelf geplukt en recht van bij den boer. Schot in de roos!

Ik kon dit weekend genieten hoe heerlijk trots Freek op zichzelf was omdat hij op zijn eentje naar een rij appelbomen was gestrompeld, er eigenhandig een appel had uitgekozen en die ook helemaal zelf van de boom had gewerkt. De uitbundige ‘Jaaaaa’ en de lach die erop volgde hoor ik nog nagalmen in mijn hoofd.

Ik zag Ferre zich bezeren aan brandnetels en hoe hij zich geen twee keer liet vangen door zich dan maar voorzichtig langs de plant te wurmen om zijn peer te bemachtigen.

Ik gaf Sep de opdracht om de appels uit te zoeken zonder rotte plekken. Een opdracht die hij minutieus uitvoerde. Hij controleerde zijn buit driedubbel en overhandigde die dan trots aan mij. Sinds de schoolstart is hij zó groot geworden!

Na de inspanning volgt de ontspanning

Na het sjouwen van die grote zak appelen, peren, enkele trosjes druiven bedacht ik dat ik inderdaad beter een kruiwagen had meegenomen vanaf het begin. Bezint eer ge begint aan uw appelenpluk, dames en heren ;-).

Betalen kan in de spiksplinternieuwe prachtige afgewerkte hoevewinkel. De geur van verse seizoensgroentjes hangt nog in mijn neus. Ik kan ook zeker een fles verse appelsap aanraden, zowel de kinderen als ikzelf zijn er dol op! Hof ’t Klokhuis biedt naast zijn hoevewinkel en plukboerderij ook nog eigen artisanale bijenproducten aan zoals honing en propolis! De dame van de winkel geeft je met heel veel plezier extra uitleg. Betalen kan je met cash en Payconiq.

Maar! Dan volgt de grote maar, eens al die lekker sappige appeltjes en peertjes betaald zijn, kunt ge terecht in de Volpit bar! Die bar bevindt zich in een supergezellig aangeklede boomgaard met kweeperen. Overal hangen sfeervolle lichtjes, slingers en lampionnetjes op. Er staan gezellige niet-bij elkaar passende tafels en stoelen.

Samen met meetje Joica nam ik plaats aan grote houten kratten en bestelden we lekkere appelcider. Er heerste een uitgelaten sfeertje in de nazomerzon terwijl de kinderen zich uitleefden op het speelplein. Ferre knuffelde bomen, maakte kennis met kweeperen en zag kalkoenen in de verte (en dat was dicht genoeg).

’s Avonds kon ik het vuil van mijn drie mannen stoffen en schrobben. Boer en tuinder noemde ik ze al grappend. De tijd van hun leven. En dat van mij.

Wanna try?

Wil je dit zelf ook eens proberen? Dat geloof ik graag! Je kan nog bij Hof ’t Klokhuis terecht tot 31 oktober om zelf je herfstfruit te plukken. De Volpitbar blijft ook open tot 31 oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. Nazomertje, doe je best en straal!

Ben je niet van de West-Vlaanders en zou wil je toch graag appels gaan plukken met je kinderen? Neem dan even een kijkje op deze website! Deel zeker ook jullie ervaring!