1 maand in het eerste leerjaar

1 Maand in het eerste leerjaar

We zijn nu exact 1 maand ver in het eerste leerjaar. Hoog tijd om eens terug te blikken hoe we dat ervaren hebben. Die eerste weken als een echte leerling, dat is toch wel iets voor een kind. En dat doet toch wel iets met een ouder.

Alsof het gisteren was

Die eerste weken, die zijn letterlijk voorbij gevlogen. Ik zie Sep nog zo door de schoolpoort stappen, met al zijn circusstreken achterwaarts de rode loper op. Vanaf dat moment heeft er iemand precies fastforward opgezet en zijn we op vandaag beland.

Vanaf dag twee merkten we meteen dat het kleuteronderwijs voltooid verleden tijd was. Nu moeten we tijd maken voor huiswerk en structuur. Als Sep nu thuiskomt, splitsen we ons gezin meteen op. Tom gaat met de Freek en Ferre aan de slag en ik ga huiswerk maken met Sep. Even een kwartier tot twintig minuten focussen en lezen, zodat hij daarna kan ontspannen van zijn drukke dag.

Sep raakt ver

Na 1 maand in het eerste leerjaar kan Sep al 9 letters lezen. Daarmee kan je al onnoemelijk veel woorden mee vormen. Onder andere zijn eigen naam zit daar tussen. Dat vindt hij wel erg plezant! Er bestaan ook wat eerste leesboeken waar zijn naam in voorkomt. Zo schaften we het samenleesboek ‘Sep en Saar, de trein doet raar‘ aan van Isabelle Gielen. Daar lezen we samen uit. Sep leest de woorden die hij al kent en ik vul aan. Elke week kan hij meer woorden lezen, wat erg fijn is!

Naast het lezen worden wij ook erg verrast door zijn schrijfkunst. Sep werd in het begin van dit jaar gediagnostiseerd met dyspraxie. Ik vertel daar later misschien nog wat uitgebreider over, maar voor nu is het belangrijk om te weten dat Sep moeite heeft met motorische vaardigheden zoals het vangen van een bal of schrijven. Hij begrijpt hoe letters gevormd moeten worden, maar krijgt dat moeilijk vertaald in een motorische handeling.

Samen met de juf en de kinetherapeut werkt Sep heel hard aan het leren schrijven. Hij doet superhard zijn best en dat werpt ook zijn vruchten af. Van deze resultaten hadden we nooit durven dromen, maar hij heeft ze helemaal zelf bereikt met hard werken.

Lespakket

Wat zit nu zoal in het lespakket van een kind van het eerste leerjaar? Uiteraard kan ik alleen maar spreken van wat ik zie in de huiswerkmap van Sep en wat hij ons zelf vertelt.

Zoals eerder al vermeld, leert hij lezen. Het gaat supersnel en ik vind het reuzeleuk om er als ouder ’s avonds mee bezig te zijn. Al na een week of 2 kwamen de eerste zinnetjes en je blinkt van trots als je kind die kan lezen.

De letters die hij kan lezen, leert hij ook schrijven. Hij begon met de moeilijkste letter van het alfabet, de ‘k’. Nu leren ze verbindend schrijven. Ook hier gaat het al behoorlijk snel. Waar het in de eerste weken nog losse letters waren, zijn het nu al volledige woorden in een schrift.

Ze krijgen ook wiskunde. Niet alleen leren tellen tot 20, maar ook meetkunde. Begrippen als <, >, = of verschillend van. Om thuis te oefenen gebruiken ze het platform Bingel. Sep vindt dat de max. Hij verslindt de ene oefening na de andere. Na een oefening krijg je punten. Met die punten kan je dan spelletjes spelen.

De juf zorgt ook voor een compleet lespakket door wero te geven. Deze maand hadden ze het bijvoorbeeld over de dieren. Dan kwam hij onder andere thuis met knutselwerken van een uil en een tijger. Ook hier worden de kinderen uitgedaagd om met nieuwe (knutsel)materialen aan de slag te gaan.

Als laatste hoor ik dat juf ook godsdienst behandeld. Het is ten slotte een Katholieke school. Al herinnert Sep zich er nooit meer iets van. Het is iets van Jezus. Dat belooft voor zijn Communie 😉

Eerste rapport

Gisteren kregen we zijn eerste tussentijdse rapport. Qua punten stonden daar geen verrassingen op. Wat voor ons het belangrijkste is, is de commentaar van de juf. Daarop staat dat hij z’n best doet en een goede start maakte. Dat de juf hem al zag groeien in die eerste vier weken.

Dat is een mening die wij ook delen als ouder. Wij zagen ons kind openbloeien van kleuter naar leerling in amper 1 maand in het eerste leerjaar. We zien dat hij heel wat in zijn mars heeft en kijken uit naar alle avonturen die hij nog mag beleven!

1 maand in het eerste leerjaar pin