De avontuurlijke laddertjeswandeling

De avontuurlijke laddertjeswandeling

In het hartje van de Ardennen, in het dorpje Rochehaut schuilt een pareltje van een wandeling. In mijn jeugdjaren ontdekte mijn familie daar de avontuurlijke laddertjeswandeling. Nu ik zelf kinderen heb, stond ik te springen om hen ‘Promenade Les Echelles’ te leren kennen.

Praktisch

Promenade Les Echelles start in het dorpje Rochehaut. Hij is zo’n 4,55 kilometer lang. Dat lijkt niet zoveel, maar tel daarbij dat je zo’n 200 meter afdaalt en 360 meter aan klimmetjes voor de kiezen krijgt. Met Sep deden we er goeie 2 uur over om de wandeling te voltooien.

Volg de wandeling langs de bordjes met het nummer 43. Gezien de wandeling een lus is, kom je op dezelfde plek uit als je gestart bent. Als je ‘m voor de eerste keer doet, kunnen we je toch aanraden om rechtdoor te lopen, wanneer je Rochehaut achter jou laat. Zo begin je aan het pittigste stuk en kan je gezapig eindigen. Een kaartje van de wandeling en de GPS-coördinaten kan je hier vinden.

De avontuurlijkste wandeling van de Ardennen

Wat is er nu zo speciaal aan deze wandeling? Dat hoor ik je nu afvragen. Awel, om te beginnen doet de wandeling zijn naam alle eer aan. En cours de route krijg je 4 ladders voorgeschoteld. Twee ladders daal je af, op twee ladders klim je naar boven.

Dat is niet alles! Er komt ook heel wat klim- en klauterwerk aan te pas. Bij deze wandeling worden je handen vies omdat je je moet vastnemen aan boomwortels en rotswanden om je op te hijsen of af te dalen. Dat maakt de avontuurlijke laddertjeswandeling voor kinderen extra plezant!

De ladderkeswandeling is een pittige wandeling. Aan het begin van de route krijg je de waarschuwing dat de hike niet voor gevoelige personen is. Daarmee bedoelen ze personen met erge hoogtevrees of gezondheidsproblemen.

Het uitzicht over de semoisvallei is echter adembenemend. Op je tocht kom je ook allerlei obstakels tegen die ervoor zorgen dat de route je nooit verveelt.

Voor de anciens, Promenade Les Echelles werd serieus opgewaardeerd sinds de jaren 2000-2010. Toen waren de ladders groen en wiebelden ze. Nu zijn ze spiksplinternieuw en stevig. Op de gevaarlijkste plekken werden ook ijzerconstructies bevestigd om je aan vast te houden. Op een bepaalde plaats werd zelfs een brug bevestigd!

Vergeet in deze tijden wel je ontsmettingsgel niet, alle wandelaars raken immers dezelfde plekken aan. Better be safe than sorry!