Zo organiseer je LEGO handleidingen

ZO ORGANISEER JE LEGO HANDLEIDINGEN

Hebben jullie dat ook? Wanneer je kinderen een bepaalde LEGO set willen bouwen, dat het betreffende instructieboekje net zoek blijkt te zijn? Hier valt dat vaker voor dan me lief is. LEGO is immers het speelgoed dat met stip op nummer 1 staat bij onze 3 gastjes. Wanneer ze hun oog hebben laten vallen op een bepaalde set in onze brick store, dan willen ze die meteen gaan bouwen. Als in nu, direct, eerst. En dan breekt bij mij het angstzweet uit…

Orde in de chaos scheppen

Tijd om dat euvel even op te lossen! Deze regenachtige zomerdag was ideaal om orde in de LEGO manualchaos te scheppen.

Het viel mij op dat onze royale collectie LEGO handleidingen heel wat vormen en maten hadden. Mijn initiële idee om alle boekjes van een bepaalde set in een plastic mapje te stoppen en daarna al die plastic mapjes in een ringmap, viel al snel in het water.

Handleiding 3

De boekjes voorzien van gaatjes en rechtstreeks in een ringmap stoppen of de handleidingen blaadje per blaadje losmaken was een absolute no-go. Ik moest het dus over een andere boeg gooien. In mijn job ben ik heel vaak bezig met het organiseren van documenten voor klanten, maar ik wilde de boekjes niet (alleen) digitaal gaan bijhouden. Even terugkeren in de tijd dan maar!

1. Dossierdoos

Ik schafte me een plastieken dossierdoos aan. Eentje van 35 liter en het merk Really Useful Box. Wat is er zo speciaal aan dat type doos hoor ik je vragen? Wel, in die doos zitten rails verwerkt langs de binnenkant! Het is daarbovenop ook een heel stevig model.

Zo organiseer LEGO handleidingen

Ik koos meteen voor een relatief grote doos, gezien onze omvangrijke collectie boekjes. Voor de LEGO-newbies: om een set op te bouwen, moet je vaak 2 tot 5 boekjes doorploegen om tot een eindresultaat te komen.

Deze specifieke doos heeft ook een scheiding in het midden, waardoor je klein kan beginnen en veel ruimte hebt om uit te breiden.

2. Hangmappen

Om het resultaat tot een goed einde te brengen, kocht ik een 20-tal hangmappen in verschillende kleuren. Deze passen perfect in de dossierdoos.

Met twintig mappen had ik een ruime keuze om de sets die wij hebben te gaan sorteren. Samen maakten we een stapeltjes met handleidingen die herkenbaar waren. Zo kreeg Ninjago zijn eigen map, maar ook de sets van de politie, brandweer en de treinen kregen elk hun eigen plekje in de doos.

Handleiding 2

Om meer boekjes comfortabel in een hangmap te stoppen, stopte ze ik vaak verticaal in plaats van horizontaal. Dit zorgde ervoor dat de hangmap niet te dik werd.

Als laatste kreeg elke map een duidelijk label. Op dit moment nog met de hand, maar ik droom ervan om ze te vervangen in de lettertypes van hun respectievelijke set, om nog meer herkenbaarheid op te wekken.

Handleiding 1

Dat de goesting in LEGO bouwen is aangewakkerd door een georganiseerd systeem in de handleidingen is een een understatement. Aan al onze tafels in de living zit momenteel een kindeken met LEGO te spelen of bouwen 😃.

Meer over LEGO lezen? Dat kan! Hier toon ik jullie hoe we Seps LEGO tafel met enkele stappen in elkaar hebben gezet!