7 LEGO activiteiten voor een verjaardagsfeestje

7 LEGO activiteiten voor een verjaardagsfeestje!

Vorige week bereikten we weer een mijlpaal. We vierden al Sep zijn zevende verjaardag! Het was de eerste keer dat hij op een woensdag viel, dus besloten we maar om meteen van de situatie te profiteren en zijn verjaardagsfeestje op dezelfde dag te plannen.

De laatste keer dat we een verjaardagsfeestje voor kinderen organiseerden was in 2019, toen Sep 5 jaar werd in de derde kleuterklas. Toen had ik niet echt iets speciaals voorbereid en vond ik zo’n feestje best wel pittig! Daarom besloot ik het deze keer slimmer aan te pakken!

Het verjaardagsfeestje zou geen typisch Sep-feest zijn als we er geen LEGO feestje van zouden maken. Daarom leerde ik uit mijn eerdere fout en voorzag ik 7 leuke activiteiten voor een verjaardagsfeestje!

LEGO minifigs opgraven

We hebben ons feestje gestart met een heuse reddingsmissie! HELP! Er zaten heel wat LEGO minifigs helemaal vast in een ijsklomp! Hoe konden de kinderen die nu gaan bevrijden?

Deze activiteit combineerde fun met een vleugje wetenschap. Met kommetjes zout, koud en heet water konden ze beginnen met experimenteren. Op tafel lagen er ook tandenstokertjes, sponsjes en lepeltjes.

Sommige kinderen probeerden met zout, anderen met water en een enkeling begon zich een weg in het ijs te hakken. Ook bespraken ze enkele theorieën en hun ontdekkingen druk met elkaar. Zo kreeg de reddingsmissie vorm en raakten ze vooruit. Heel erg fijn en interessant om te zien!

Wat heb je nodig om deze activiteit zelf te organiseren?

  • Plastic bakje
  • LEGO minifigs
  • Kom zout
  • Heet & koud water
  • Sponsjes
  • Ander reddingsmateriaal zoals tandenstokers, lepels, ….

Hoe begin je eraan?

Vul het bakje tot de helft met water. Stop er een minifig in en stop het een aantal uren in de diepvriezer. Wanneer het helemaal bevroren is, vul je het bakje helemaal en stop het terug in de vriezer. Je kan het bakje in één keer proberen te vullen, maar dan zal je minifig boven blijven drijven.

Wanneer het bakje helemaal bevroren is, duw je de klomp uit het bakje en bewaar je het in de diepvries. Herhaal deze stappen tot je voldoende ijsklompen hebt.

Verdeel de ijsklompjes onder het aantal deelnemers en redden maar!

LEGO Feestje 3

Torens bouwen

Deze opdracht is eigenlijk poepsimpel. Neem een 20 à 25 eenvoudige LEGOstenen, een grondplaat en een blinddoek. Blinddoek de kinderen elk om de beurt en laat ze een zo hoog mogelijke toren bouwen. Wanneer de toren omvalt is de beurt voorbij! Wie kan al zijn stenen stapelen?

Het plezante is om de kinderen te zien experimenteren. Ze zien de eerste deelnemer iets doen en beginnen te fantaseren hoe zij het zullen aanpakken. Op het einde kan je ook even de tijd nemen om te overleggen welke techniek nu de beste was om een zo hoog mogelijke toren te bouwen!

LEGO Feestje 2

Pin the pants

Pin the pants is eigenlijk een spoof on pin the tail, waarbij je een staart geblinddoekt op de ezel moet prikken. In The LEGO Movie verschijnt er een mannetje zonder broek in een televisieprogramma. Dat mannetje werd dus gebruikt om de activiteit te maken. Als staart gebruikten we een simpele LEGObeentjes die op de juiste plek geplakt moesten worden.

Wij speelden twee versies van Pin the Pants. In de eerste ronde hielpen de kinderen elkaar om de broek op een zo goed mogelijke plaats te kleven. In de tweede ronden gingen ze compleet blind en moesten ze het zonder aanwijzingen proberen, tot hilariteit van iedereen!

Gebruik deze afbeeldingen om je eigen versie van Pin the Pants te spelen! Schrijf de naam van elk kind op een broekje, zodat je makkelijk kan bepalen wie deze opdracht wint!

LEGO Feestje 8

Ontwerp je eigen minifig

Hoe zou een LEGO ventje eruit zien als je zelf mag bepalen wat hij of zij draagt en hoe hij of zij kijkt? Kinderen hebben de grootste fantasie en het is superplezant om het resultaat op papier te zien verschijnen.

Met een lege tekening van een minifig die je hier kan terugvinden print je het ventje een aantal keer af. Met een doosje kleurpotloden op tafel te zetten in het midden van de tafel begon de bedrijvigheid spontaan! Ondertussen kon ik de taart klaarmaken om de jarige in de spotlight te zetten!

Tip: voorzie wat mannetjes op tafel, zodat ze even kunnen spieken ter inspiratie!

LEGO Feestje 7

Vliegensvlug minifigs bouwen

Deze snelheidsopdracht is superplezant! Hou je timer bij de hand en laat de kinderen zoveel mogelijk minifigs samenstellen in 1 minuut. Een minifig bestaat uit een set beentjes, een bovenstuk, het hoofdje en een hoofddeksel. Om de boel nog wat spannender te maken, zitten alle onderdelen in een bak rijst verstopt!

7 LEGO activiteiten voor een verjaardagsfeestje!

Hoe begin je eraan?

Neem een Tupperware doos van van middelmatige grote. Vul ze met droge rijstkorreltjes of een ander fijn materiaal zoals koffiebonen of kleine steentjes. Kies een tiental mannetjes en haal ze volledig uit elkaar. Verstop ze onder de rijst. Gemiddeld slagen de kinderen er in om zo’n 6 mannetjes per minuut samen te stellen!

Je eigen tol ontwerpen

Deze leuke activiteit kwamen we tegen in supertoffe boek van Sarah Dees: Geweldige LEGO ideeën, bouwen met de steentjes die je hebt. Sep kreeg het boek voor zijn Eerste Communie.

Verzamel eerst wat onderdelen die de kinderen kunnen gebruiken om een tol te bouwen. Ronde plaatjes met een gaatje in, LEGO Technic staafjes of conische stukken. Met gekleurde dots of kleine blokjes kunnen de kinderen hun tolletje versieren.

LEGO Feestje 5

Het interessante aan deze activiteit is dat de kids vanzelf uitzochten welke soort tol het best marcheerde. Een grote of een kleine. Eentje met lange uitsteeksels, of net een compacte tol. Daarna lieten ze de tollen tegen elkaar vechten. Het hield hen wel minstens drie kwartier bezig!

LEGO Feestje 6

Lekkers van LEGO

Om de kinderen na deze fijne middag nog wat lekkers mee te geven naar huis in ons LEGO thema, haalde ik een aantal kleine zakjes chips in een rode en blauwe kleur. Ik tekende hoofdjes, armpjes en handjes van een LEGO minifig en knipte ze uit. Daarna plooide ik de twee bovenste hoekjes van elk zakje om, om ze wat smaller te maken. Met een nietjesmachine maakte ik de hoofdjes vast. Met een gewone lijmstift lijmde ik de handjes aan de armen, om ze daarna ook met de nietjesmachine aan het zakje vast te maken.

LEGO Feestje 1

Wil je printables voor deze leuke chipsmannetjes? Dan kan je die hier vinden! Vergeef dan ook mijn gebrekkige tekenstijl 😉.