Jólabókaflód: 5 kinderboeken die we cadeau geven volgens Ijslandse kersttraditie

Jólabókaflód: 5 kinderboeken die we cadeau geven volgens Ijslandse kersttraditie

Jolawatte? Nee geen vulkaan met een onuitspreekbare naam, wel een prachtige Ijslandse traditie. Jólabókaflód kan je losjes vertalen naar een vloedgolf van boeken op Kerst. Net zoals ons tafelen de Ijslanders lekker samen en daarna geven ze elkaar nieuw leesvoer cadeau. De rest van de avond spenderen ze door gezellig samen te lezen of voorlezen. Een traditie waar ik een warm hart aan toedraag.

Een nieuwe hype is het niet, die Jólabókaflód. Het dateert al van in de tweede wereldoorlog. Toen had Ijsland een verminderde toevoer van goederen door de oorlog. Papier was één van de schaarse goederen die Ijsland toegestuurd kreeg. Daarom besliste Ijsland om een catalogus uit te brengen met alle nieuw gepubliceerde boeken van dat jaar. Daaruit konden de mensen hun favorieten selecteren en bestellen. Boeken werden dus hét item dat mensen aan elkaar gaven als kerstcadeautje.

Deze traditie dragen de Ijslanders nog steeds hoog in het vaandel. Het effect is dan ook duidelijk merkbaar in de verkoopscijfers. Het gros van de boeken wordt verkocht tussen september en december.

Als boekliefhebber vind ik het ook een prachtige kerstgedachte. Samen genieten van een goed boek en nieuw leesvoer cadeau doen voor het nieuwe jaar. Zeker voor de kinderen! Van een goed boek hebben ze lang deugd. Daarom kiezen wij ervoor om Jólabókaflód ook toe te passen in onze cadeautjes! Deze 5 kinderboeken met vooral auteurs van eigen bodem vonden hun weg onder onze boom, wachtend op kinderen die aan je lippen hangen tijdens het voorlezen tot hun grijpgrage handjes die het verhaal zelf verslinden.

Wilma Wonder – Hanne Luytten

Wilma Wonder is boos.
Wilma Wonder is boos, én ook nog kwaad.
Meer nog: Wilma Wonder is boos, kwaad én WOEST.
 

SUPERWOEST!

Haar broer zei haar dat ze helemaal nergens goed in is.
Maar dat is natuurlijk niet waar, Wilma’s broer kent er gewoon niets van.
Wilma kan wel duizend dingen!

Gelukkig laat Wilma zich niet zomaar doen! In dit prachtige rijmverhaal met wondermooie prenten van Noëmi Willemen ontdekt Wilma – samen met haar bende bonte vriendjes – wat er echt toe doet. Net zoals elk kind is Wilma Wonder immers écht bijzonder!

Dit boek leest heerlijk voor en blinkt uit in zijn liefde voor diversiteit. De prenten ondersteunen het verhaal meesterlijk omdat er telkens iets nieuws te ontdekken is. Ik las het voor aan mijn bengels van 3 jaar. Zij vonden de tekeningen vooral de max en vertelden hun eigen fantasie. Maar het verhaal zelf kwam vooral binnen bij onze oudste van 7 jaar.

Wilma Wonder

De Lieve Krokodil – Leo Timmers

Op deze krokodil kan je rekenen. Iedereen kan op zijn lange rug terecht: de muis, het everzwijn, de antilope. Met zijn grote bek vol scherpe tanden houdt de lieve krokodil vijanden op een afstand. Wie jaagt op zijn vrienden krijgt een lesje. GRRRRR! Maar is er ook nog plaats voor… een bange neushoorn? Een stapelverhaal over onvermoede kracht door samenwerking!

Ik bladerde al eens door dit prachtige kartonboek en herkende meteen wat Leo Timmers in ons gezin zo geliefd maakt. Sprekende prenten in een unieke stijl. Bovendien weet Leo met weinig woorden zijn verhaal te vertellen, dat gedragen wordt door zijn tekeningen. Dit keer is het eentje van een lieve krokodil die iedereen een handje helpt en graag een goeie grap uithaalt!

Dit verhaal is ideaal voor koters vanaf 3 jaar

De Lieve Krokodil

Klein Wit Visje – Guido Van Genechten

Klein wit visje huilt. Het is zijn mama kwijt. Het komt in zee dieren tegen in alle kleuren: een rode krab, een oranje zeester, een gele slak, een groene schildpad, een blauwe walvis en een paarse inktvis. Dan ziet het klein wit visje eindelijk zijn mama!

De verhalen van klein wit visje zijn hier al jaren ingeburgerd. Met eenvoudige verhalen die inspelen op de leefwereld van de allerkleinsten en prenten met rijke en contrasterende kleuren die zo van het papier springen. Uren hebben wij al uit de boeken van Guido voorgelezen. Het is één van de favorietjes die ze ook zelf vaak vastnemen om in te bladeren.

Klein Wit Visje

Raad Eens Hoeveel Ik Van Je Hou – Sam McBratney

Ik moet je iets héél belangrijks vertellen.
Raad eens hoeveel ik van je hou?

Hazeltje en Grote Haas willen elkaar graag laten zien hoeveel ze van elkaar houden. Telkens als Hazeltje iets bedacht heeft, doet Grote Haas daar nog een schepje bovenop.

Dit warm en liefdevol verhaal van Sam McBratney vertelt op kinderlijke wijze hoe groot de liefde tussen ouder en kind of tussen vrienden wel niet is en hoe moeilijk dit uit te drukken is! Hazeltje en Grote Haas gebruiken bijvoorbeeld allerlei expressies om dit aan elkaar duidelijk te maken, wat leidt tot groot jolijt én herkenning bij de kinderen. Een ideaal verhaal om je kleuters vanaf 3 jaar aan je lippen te doen hangen!

Raad Eens Hoeveel Ik Van Je Hou

(S)Toverij Met Frieten – Marc de Bel

Papa en mama gaan een weekendje naar Rome. Mona vindt dat helemaal niet erg, want zij mag gaan logeren bij oma en opa. Die wonen met hun honden Frikandel en Satee op een boerderij op de buiten, maar ze hebben ook een frituur, Frituur Sunshine. Die wordt al generatieslang uitgebaat van vader op zoon/dochter met veel plezier en liefde voor de friet. De schatrijke bouwondernemer, Rupert Vrominck, wil de frituur echter erg graag kopen, zodat hij die kan slopen om er een gigantisch appartementsgebouw neer te poten. Maar opa en oma weigeren elk bod, hoe hoog ook. Tot oma en Vrominck een gewaagde weddenschap aangaan en de poppen, of liever: de frieten, aan het dansen gaan.…

Aaah, de liefde voor Marc De Bel. Waar kan ik beginnen? Toen ik zelf de liefde voor het lezen ontdekte, was Marc één van mijn lievelingsschrijvers. Als je net als ik een kind van de jaren 90 bent, dan bestond je jeugd misschien ook uit boeken van De Bel, Patrick Lagrou, Roald Dahl en J.K. Rowling. Ik heb er alvast eindeloos veel uren pret mee beleefd en bepaalde verhalen tientallen keren gelezen.

Nu Sep zelf het lezen goed onder de knie krijgt, vind ik het heerlijk om samen al eens een meer uitdagend boek in de hand te nemen. Dan lezen we lekker samen om de beurt een bladzijde, of lees ik een hoofdstuk voor het slapengaan. Heerlijk genieten van die nostalgie en de prachtige woordenstroom die een spannend verhaal vertelt.

Een boek die dezelfde magische ingrediënten bevat als toen, met een volledig nieuw en knotsgek verhaal! En niet te vergeten: Frieten. What’s not to like? Kortom, een ideaal boek om samen te ontdekken vanaf 7 jaar!

(S)Toverij Met Frieten

Welk boek ligt er bij jullie onder de boom?

Happy Jólabókaflód !