Kinderparadijs op de Gartnerkofel

Toen we op de middag aankwamen aan ons hotel in Nassfeld, was de Sesselbahn de eerste lift die we zagen. De kinderen waren meteen dolenthousiast en wilden op avontuur vertrekken nog voor we ingecheckt waren. Ondanks dat we te vroeg aangekomen waren, kregen we tijdens de check-in onze +card en een boekje met alles wat er te doen was in de omgeving. We hadden geluk, de stoeltjeslift vlak bij het hotel bracht ons tot bij het kinderparadijs op de Gartnerkofel.

De Sesselbahn is een open liftje waar vier personen met gemak in passen. Wij waren met twee volwassenen en drie kinderen, wat ook toegelaten werd. Je bereikt het met de wagen – of nog handiger – te voet vanaf Alm Resort Nassfeld. Als je van het Alm Resort vertrekt, moet je zo’n 550 meter naar beneden wandelen door de alpenweide tot aan het liftstation. Er is een padje aangelegd, dus dat is prima te doen. Daarna neem je de stoeltjeslift tot aan het bergstation, waarbij je zo’n 475 meter stijgt in hoogte over een afstand van een kleine twee kilometer. De kinderen keken hun ogen uit en de stoeltjeslift was al een attractie op zich! Maar we hadden de top van de berg nog niet gezien natuurlijk!

Sesselbahn Stoeltjeslift

Oostenrijk, kinderrijk

De Sesselbahn brengt je tot de top van de Gartnerkofel. Of ja, bijna, want om de echte top te bereiken moet je je klimschoenen aantrekken en gaan klettersteigen, iets waar we voor moesten passen vanwege onze kroost (thank God, anders had ik het waarschijnlijk in mijn broek gedaan aan die verticale bergwand 😅). Terug naar het bergstation. Wanneer je buiten stapt, kom je meteen in de Almrausch terecht. Je loopt een gigantische knikkerbaan tegemoet waar alle kinderen meteen vrolijk van worden. Houten balletjes zitten in een ‘sjiekenbak’ aan de uitgang van het bergstation en kosten 2 euro ’t stuk. Het balletje rolt toch wel zo’n 50 meter naar beneden langs allerlei hindernissen en obstakels zoals een xylofoon en koebellen. Dat over een tijdspanne van zo’n 2 minuten. Hier waren onze kinderen snel 20 minuten zoet mee, terwijl wij ons even in één van de ligzeteltjes konden nestelen.

Garnerkofel knikkerbaan 1

Naast de knikkerbaan is er nog veel meer te beleven bovenop de Gartnerkofel. Er staat ook een heuse waterbaan, waarbij je kan kiezen welke weg het water op moet met een wissel. Kinderen leren een pak bij doordat ze de gootjes kunnen blokkeren en dan het water een andere weg kunnen opsturen. Maar ik geloof dat ik jullie vast al had overtuigd bij ‘waterbaan’. En dan heb ik het nog niet gehad over de zandbak waar het ding op staat 😉. Ferre was er alvast niet weg te slaan.

Gartnerkofel waterbaan

Word je liever niet nat? Prima! Wat dacht je van een mini doolhofje? Gemaakt met kippendraad probeer je van de ene kant naar de andere te raken. Het is ideaal voor leeftijden van 3 tot 8 jaar en als ouder kan je prima observeren hoe de kinderen hun weg proberen te vinden.

Meer fan van een klassieke speeltuin? Ook dat is volledig voorzien! Schommels, torentjes, glijbanen, wipfiguurtjes of een kinder death ride? You name it, het staat er!

Een kinderparadijsje dus, daar op die top van de Gartnerkofel. Maar hoe zit dan met de ouders? Iets te zien daar? Zekers dat! Maar first things first, er is een après-ski bar vlak naast het speelparadijs. Bestel een großes bier en geniet van uw spelende kroost en bovendien het waanzinnig uitzicht op de Dolomieten. Of je nu aan een tafeltje op het terras zit of in één van de ligzeteltjes, er is zoveel te bewonderen! Bij helder weer kan je zo ver kijken dat het bijna onmenselijk lijkt.

Gartnerkofel ligzetels

What else?

Nog meer te zien of te doen daar? Natuurlijk! Vanaf het bergstation starten heel wat wandelingen, zoals de beklimming naar Kammleiten. Wanneer je even doorloopt achter het bergstation, kan je naar een zwevend uitkijkplatform wandelen. Even het hoogtevrees overwinnen, maar het uitzicht is overweldigend!

Gartnerkofel zwevend platform

Iets meer naar rechts is er ook een uitkijkpunt waarbij je je voeten stevig op de grond kan houden. Met verrekijkers kan je alle bergtoppen bewonderen. In de verrekijker word je trouwens geholpen! Je krijgt de benaming en de hoogte van elke bergtop voorgeschoteld. Informatie die onze bijna 7-jarige Sep gretig verslond.

Gartnerkofel verrekijker

Praktische informatie

  • Sesselbahn Talstation is te bereiken op de hoek van Naßfeld Straße en Sonnenalpe Nassfeld op een hoogte van 1412 meter.
  • Sesselbahn Bergstation bevindt zich op een hoogte van 1888 meter.
  • De stoeltjeslift draait van 9 uur ’s morgens en de laatste rit naar beneden is op 17 uur ’s avonds.
  • Buggy’s en wandelwagens kan je moeilijk of niet meenemen op de Sesselbahn stoeltjeslift. Een draagzak is een aanrader!
  • Je kan je fiets meenemen op de Sesselbahn
  • Wij plaatsten de kindjes zo dat de stang van de voetsteuntjes tussen hun benen zat. Dat kan voor twee kinderen en geeft net wat meer gemoedsrust in het open liftje. Toch bleven wij hen stevig vasthouden!
Garnerkofel knikkerbaan 2