Oorlogswandeling in Italië

OORLOGSWANDELING IN ITALIË

Zo dicht bij de grens logeren en die niet eens oversteken, dat konden we toch écht niet maken. Toen we Google Maps bekeken, was er iets die onze aandacht trok in Italië, namelijk Parco Tematico della Grande Guerra Bombaschgraben. Het bleek een oorlogswandeling in Italië te zijn, langs de vuurlinie van de Italiaanse legers.

De bergpas met de auto was al een avontuur op zich! De weg was smal, vaak kon er maar 1 auto rijden en we hoopten dat we geen tegenligger zouden ontmoeten. We reden richting Pontebba om een langs de weg te parkeren op een piepkleine parking. Een klein weggetje in het struikgewas bracht ons in Parco Tematico della Grande Guerra Bombaschgraben.

Italie 1

We wandelden eerst langs de vuurlinie van het Italiaanse leger, dat was afgezet met zandzakjes. Langs het pad stonden ook borden met uitleg. Het bospaadje begon daarna redelijk steil omhoog te klimmen. Het werd een stevige kuitenbijter van een wandeling, maar volledig de moeite waard! We konden even pauzeren bij een grot waar ze een kanon verstopten. Daar lieten we onze naam in het dagboek achter. Her en der lagen er conserven en prikkeldraad aan de rand van het pad liggen. Sep trok enorm grote ogen en stelde wel 1000 vragen.

Italie 4
Italie 7

Voor het meest verbazende zicht moet je echter wel wat moeite doen. Na een goeie klim rond de bergwand krijg je soldatenhuisjes te zien die zijn opgebouwd tegen de bergwand. Nu zijn het replica’s, maar ze staan er op exact dezelfde plek als de echte er stonden.

Italie 8
Italie 3

Nog wat hoger kom je in de loopgraven terecht. De schietgaten zijn nog volledig intact en de jongens lieten hun verbeelding natuurlijk volledig gaan. Meet takken schoten ze op alles wat los en vast zat. Boys will be boys zeker? Iets verderop kan je genieten van een fantastisch uitzicht op Pontebba.

Italie 11
Italie 2
Italie 9
Italie 10