Cruisen met 3 kinderen op een longtail fiets

Cruisen met 3 kinderen op een longtail fiets

Ze zijn in opmars, de longtail fietsen! Waar het vorig jaar een rariteit was om een longtail in het wild te spotten, zijn ze nu steeds frequenter te zien in het straatbeeld. Deze zomer gingen we ook overstag. Freek & Ferre barstten immers uit hun babyzitje en Sep is nog een ongeleid projectiel in het verkeer. Met een tweeling op de fiets, dat betekent ook steevast dat je twee chauffeurs nodig hebt. Nu is dat voltooid verleden tijd en kan ik alleen gaan cruisen met mijn 3 kinderen op de longtail fiets!

De fietspuzzel

Ik ga eerlijk zijn, want dat ben ik het liefst. We hebben lang getwijfeld en veel vergeleken. Eigenlijk sinds Freek & Ferre rechtop konden zitten, hebben we nagedacht over hoe we ze konden vervoeren op een fiets. Voor ons was een fietskar een no-go en een bakfiets vonden we best wel groot en lomp. Een bakfiets op twee wielen, daar voelden we wel iets voor. Toch bleef er een buikgevoel ons tegenhouden.

Af en toe had ik al zo’n longtail fiets zien passeren. Vooral op Instagram, accounts uit het noorden van Nederland en Scandinavië. Die gasten, die kennen wel iets van rollend materiaal en grotere gezinnen. Het sprak me meteen aan. Alleen het feit dat je die moeilijk kon gaan testrijden en de prijs deed ons er niet verder inkijken. We dachten ook aan de kilo’s die we mee moesten gaan zeulen, eens ze wat groter werden. Het zweet brak mij al uit!

Begin dit jaar bracht Decathlon zijn versie van een longtail fiets op de markt. Een vertrouwde winkel die binnen handbereik ligt en als dikke surplus, een gemotoriseerde versie. Het feit dat deze fiets een stevige batterij heeft van 48 volt, trok meteen onze aandacht. Na wat research rond prijzen, sloten we de ELOPS longtail meteen in ons hart. Hij moet enkel de Radwagon 4 laten voorgaan in zijn prijscategorie. We reden speciaal naar het Decathlon filiaal in Gent om een testritje te maken.

3 kinderen op 1 longtail fiets

Ons grootste vraagstuk bleek te vervagen als sneeuw voor de zon. Alle drie onze sloebers bleken vlotjes als cargo vervoerd te kunnen worden op de ELOPS longtail. Dit hakte de knoop voor ons door. We verwelkomden de longtail midden juli en hij werd meteen goed onthaald.

De kinderen vragen standaard of we met de fiets naar de school of opvang zullen gaan. We deden al ritjes in de warme zomerzon, schaften ons al een regenbroek aan om de verkeersinfarcten op woensdag voor te zijn en vandaag kwamen de wantjes zelfs uit de kast. Niets houdt ons tegen om de fiets te nemen naar school.

Ook in ons gezin past het niet elke morgen om met de fiets te gaan. Die ochtendrush is soms net té moordend. We schamen er ons dan ook niet voor om dan toch de auto te nemen wanneer dat beter uitkomt. Het fijne van die longtail is dat er niet per sé een fiets hoeft klaar te staan op locatie voor de jongens, wanneer je ze ’s avonds gaat ophalen. Het vergt een pak minder planning om gewoon de longtail te nemen en ze allemaal op te halen met het heerlijke herfstzonneke op je snoet.

Als ik (of mijn man for that matter) hen alleen vervoer, kunnen ze vlotjes alle drie achterop. Of we dit nog lang zullen volhouden is wel een vraag die we nu al stellen. Sep (8 jaar) moet zijn boekentas zelf aanhouden op de fiets. Mijn boodschappenmandje is te klein om een lagere schoolboekentas en 2 kleuterboekentassen vlotjes te vervoeren. Met hun winterjassen aan, is het dan ook juist gepast. Aan de andere kant is lekker knus op elkaar net warmer in de winter.

Als we met het hele gezin samen fietsen, laten we Sep kennis maken met het verkeer. Met een extra begeleider voelt dat net wat makkelijker. Dan hebben Freek en Ferre (4 jaar) een pak meer ruimte. Soms zitten ze zelfs met hun gezicht naar elkaar en doen ze van koffieklets.

Longtail koffieklets

Specs

Ze zitten er graag op, op die longtail. Wij hebben onze work-out. Allé, ’t is te zeggen, we kunnen genieten van een toffe fietsrit. Met drie stuks op mijn bagagedrager haal ik nog vlot de 25 à 26 kilometer per uur met de trapondersteuning op standje eco. Enkel voor de bruggen schakel ik dan over op stand 2 of 3. Dat betekent dat ik de batterij ook maar 1 keer per week hoef bij te laden. Het bijkomende voordeel dat we onze tweede wagen amper nog moeten volgooien met benzine is ook heel mooi meegenomen.

Zelf hebben wij de ijzeren constructie op de bagagedrager voorzien met een schuimrubber. Niet alleen voor de veiligheid, maar vooral voor de warmte als de zon er op zit, of de koude als hij in de winter blijft buiten staan. De kinderen houden die kooi vast om hun evenwicht te houden. We kochten die ook bij Decathlon, ze zijn initieel wel bedoeld om je surfplank te beschermen op een bagagedrager, maar ze passen precies op de ELOPS.

Verder schaften wij nog 2 zitkussentjes aan om de jongens comfortabel te laten zitten. Voor de rest hebben ze geen riempjes aan. Mocht je willen, dan kan je er gemakkelijk 2 fietsstoeltjes op monteren.

De fiets zelf is zo’n 2 meter lang. Wel iets om mee rekening te houden als je hem wil stockeren bij je thuis. Hij past ook niet zomaar op een fietsdrager op je wagen. Anderzijds merk je zijn lengte amper op als je er mee rijdt. De draaicirkel is ook heel kort, wat het een heel aangename fiets maakt.

Enkele pluspunten zijn de starthulp, waarmee je met de fiets aan de hand vlotjes kan stappen zonder te trekken en te sleuren. Ook de LEDverlichting op de batterij is een grote pro. Je bent heel zichtbaar en alles wordt goed verlicht. Als je remt, dan gaat je remlicht ook aan. Dat zorgt voor een verkeersveilige situatie waarin auto’s achter je kunnen voorspellen wat je gaat doen.

Safe to say dat wij fan zijn van onze longtail! Hopelijk helpt dit artikel je indien je zelf nog met vragen zat. Mocht je nog iets extra’s willen weten over longtail fietsen, drie kinderen vervoeren op een fiets of de ELOPS specifiek, drop gerust je vraag!

Longtail wintershift