Het Monstermeer

Het Monstermeer
Categorie:
Author:
Genre:
Publisher:
Illustrator: Leo Timmers
Published: 03/10/2022

Met het Monstermeer is Leo Timmers al lang niet meer aan zijn proefstuk toe. Hij is een meester in het maken van prenten vol details. Prenten die een verhaal vertellen zonder dat er veel woorden voor nodig zijn. Ook deze keer maakt Leo opnieuw handig gebruik van deze techniek.

Het prentenboek gaat over vier eenden die zin hebben in wat avontuur. Ze verlaten hun oude vertrouwde poel om een rondje te zwemmen in het grote meer. Alleen vertrouwt Erik het niet helemaal. Hij had ergens opgevangen dat er monsters in het meer zouden zitten. Zijn vrienden stellen hem echter gerust. Er zitten helemaal geen monsters in het meer!

Alleen heeft Erik gelijk, in het meer zit er meer dan alleen maar saaie vissen en kikkers. Wanneer Erik over zijn eerste schrik heen raakt, leert hij dat de monsters helemaal niet eng zijn. Hij duikt naar de monsterwereld diep in het meer (te ontdekken op een reuzetekening van 1 meter!) en beleeft de dag van zijn leven.

Ondertussen hebben de drie andere eenden zijn afwezigheid opgemerkt en beginnen ze toch te twijfelen. Zouden er hier toch monsters zijn? En kriebelt er nu iets aan hun tenen?!

Wanneer Erik zich weer bij zijn vrienden voegt, zijn ze in volledige paniek. Er zitten monsters in het meer! Dat maakt Erik aan het lachen. Monsters? Nee hoor! Er zitten helemaal geen monsters in het meer!

Het Monstermeer laat kinderen kennis maken met twee subtiele thema’s. Hoe ga je om met groepsdruk bij je vrienden. Moet je echt alles geloven wat de anderen zeggen? Of denk je net zoals Erik er het jouwe van en vorm je een eigen mening. Dan is er nog een vleugje ironie op het eindje, wanneer de eendenvrienden ook bang worden, net zoals Erik in het begin van het verhaal. Dan is het Eriks beurt om de bende gerust te stellen. Er zitten helemaal geen monsters in het meer! Het zit vol met liefsters (lieve monsters) zoals Freek en Ferre verzonnen hebben!

Het monstermeer werd vrolijk onthaald als verhaaltje voor het slapen gaan door Freek en Ferre (4 jaar). Eerst vol spanning, want monsters, dat vinden ze toch wel een beetje eng. Wanneer de vrolijke monsterwereld ontplooide sloeg de angst om in verwondering. Allerlei details werden zorgvuldig bekeken en benoemd. Het Monstermeer staat momenteel op de boekenplank in hun slaapkamertje te pronken en wordt regelmatig op aanvraag voorgelezen!