Mummies Ontrafeld

Mummies Ontrafeld
Categorie:
Author:
Publisher:
Illustrator: Tom Froese
Published: 2021

Sep begon op de leeftijd van 6 – 7 jaar vragen te stellen over mummies en toonde interesse toonde in Egypte. Het duurde wel even voor ik een gepast boek vond die al zijn vragen op kindermaat kon beantwoorden. Ik wilde geen volwassen boek aanbieden, want zo’n foto van een mummie komt best wel binnen. Plots lag Mummies Ontrafeld letterlijk te schitteren in de boekhandel en ik twijfelde geen seconde.

Wat krijgt je kind voorgeschoteld?

Met Mummies Ontrafeld leverde Tom Froese echt een pareltje af voor jonge Egyptologen. Het boek is opgedeeld in elf hoofdstukken die telkens uit twee pagina’s bestaan. De tekeningen spreken en de heldere tekst ondersteunt het geheel met eenvoudige zinnen, maar Froese gaat jargon niet uit de weg. Typische woorden zoals cartonnage of canopen krijgen een haarfijne uitleg.

In een compacte 27 pagina’s leren kinderen hoe men in het oude Egypte met de doden omging. Het boek is doorspekt met leuke weetjes en grappige mummie blunders. Wist je trouwens dat ze soms het dodenmasker op de voeten van de mummie plaatsten? Ze wisten soms niet goed meer wat boven of onder was!

Mummies Ontrafeld 2

Belangrijke Goden en tradities uit het oude Egypte worden op een speelse manier aangebracht. Lugubere onderwerpen zoals het bewaren van organen en het opzetten van een mummie worden zo erg bespreekbaar en toegankelijk.

Mummies Ontrafeld 1

Wanneer kwam het boek van pas?

Afgelopen zomer bezochten we de tentoonstelling van Toetanchamon en zijn grafschatten. Ik bracht het boek mee en we lazen het samen op de trein. Gedurende de tentoonstelling namen we het er ook bij om de tekeningen met de realiteit te vergelijken. De kracht van een goed en duidelijk boek werd bewezen. Sep legde meteen linken die anders een uitleg met handen en voeten had gekost.

Tijdens ons afgelopen avontuur in Egypte vergezelde het boek ons ook. Het was heerlijk om te merken hoe de begrippen in het boek overgeplaatst konden worden in de realiteit. Het was ideaal als reisgezel tijdens een rondreis in Egypte om alles op kindermaat te vertalen.

In het kort is mummies ontrafeld een supertof en leerrijk boek die kinderen op een onomwonden manier een inkijk geeft op stukje geschiedenis van duizenden jaren oud.

Interesse in dit boek? Je kan het hier kopen!